Atvaļinājums jāpārtrauc, jo mājoklī radusies ūdens noplūde

Neļauj neparedzētām nedienām Tavā mājoklī pielikt punktu ilgi gaidītajam atvaļinājumam!

Ūdens cauruļu un filtru, ūdens sildīšanas boileru, radiatoru, veļas un trauku mazgājamo mašīnu cauruļu plīsumi – tie ir biežākie mājokļu applūšanas cēloņi, kā rāda If Apdrošināšanas pieejamie dati. Vasarā, kad cilvēki mēdz uz ilgāku laiku atstāt savu mājokli, dodoties atvaļinājumā, applūšanas būtiski palielina gan īpašumam, gan iedzīvei nodarītos postījumus.

If Apdrošināšanas statistika liecina, ka īpašumu applūšana ir viens no biežākajiem negadījumiem mājokļos, īpaši vasarā, kad tiek fiksēts pat par 20% vairāk santehnikas avāriju nekā citos mēnešos. Šī statistika vienlīdz attiecas kā uz dzīvokļiem, tā privātmājām.

Iveta Briede, If Apdrošināšanas īpašuma atlīdzību grupas vecākā atlīdzību regulētāja, atklāj vienu no pēdējiem atlīdzību pieteikumu gadījumiem: “Klientam, esot atvaļinājumā ārpus Latvijas, mājās bija plīsis ūdens filtrs, kā rezultātā iztecēja vairāk nekā 100 kubikmetri ūdens, sabojājot gan mājas apdari (parketa grīdas, koka durvis u.c.), gan iedzīvi (mēbeles un tehniku). Šī negadījuma radītie zaudējumi sasniedza 50 tūkstošus eiro. Jāpiebilst, ka ūdens noplūdes daudzdzīvokļu namos parasti tiek pamanītas ātrāk, jo applūšanas gadījumi skar ne tikai vietu, kur noplūde ir sākusies, bet arī apakšstāvu kaimiņus, savukārt privātmājās ūdens noplūdes bieži vien nodara lielākus postījumus, jo nav trešo personu, kas var signalizēt par radušos problēmu.”

Par bojājumiem, kas radušies ūdens noplūdes dēļ, mājokļa īpašniekam tiek izmaksāti vidēji 1282 eiro, bet lielākā izmaksātā atlīdzība sasniegusi pat 73 tūkstošus eiro. Tā izmaksāta kāda dzīvokļa īpašniekam, kur ūdens noplūdes rezultātā no augšējā stāva, kurā bija plīsis ūdens filtrs zem vannas, tika radīti būtiski bojājumi telpu apdarei un dzīvoklis ilgu laiku nebija piemērots dzīvošanai.

“Vēl joprojām saskaramies ar situāciju, kad klients nav pasargāts no izdevumiem, ja viņu vainas dēļ tiek nodarīti zaudējumi trešās personas īpašumam, piemēram, tiek appludināts kaimiņa dzīvoklis. Tāpēc vēlos uzsvērt, īpaši vēršoties pie dzīvokļu īpašniekiem, – nodrošinieties pret neparedzamiem gadījumiem ne tikai ar mājokļa un iedzīves apdrošināšanu, bet arī ar civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu,” aicina I. Briede.

Padomi, kā izvairīties no ūdens noplūdēm:

  • Nolietojušās ūdens caurules bieži ir noplūdes pirmavots, tāpēc ieteicams tās periodiski pārbaudīt, lai pārliecinātos, vai cauruļvada daļas nav mainījušas krāsu, vai tās nav korozijas (rūsas) bojātas, kā arī vai tajās nav plaisu. Ūdens caurules ieteicams nomainīt pret jaunām vismaz reizi 5 gados.
  • Ja iespējams, lai izvairītos no uzstādīšanas kļūdām, jaunas ierīces (īpaši veļas un trauku mazgājamās mašīnas) pieslēgšanu uzticēt kvalificētam tehniķim.
  • Atstājot mājokli, izslēgt sadzīves tehniku.
  • Atstājot mājokli uz ilgāku laiku, ļoti svarīgi ir atvienot karstā un aukstā ūdens padevi mājoklim un atvienot elektroierīces, lai applūšanas gadījumā tās netiktu bojātas.

Apdrošini savu mājokli un civiltiesisko atbildību