Puse Latvijas iedzīvotāju šajā ziemā plāno doties ceļojumā ārpus valsts robežām: kā tam sagatavoties?

Tuvojoties svētku laikam, daudzi domā, kā atpūsties, jo priekšā ir gan vairākas brīvdienas, gan skolēnu ziemas brīvlaiks. If Apdrošināšanas veiktajā aptaujā noskaidrots, ka šajā ziemā ceļojumā plāno doties 47% Latvijas iedzīvotāju, braucienam atvēlot līdz 500 eiro.

Pēc If Apdrošināšanas veiktās aptaujas datiem visaktīvāk atpūta tiek plānota, lai apskatītu un iepazītu jaunas pilsētas (55%), savukārt 36% respondentu izvēlas doties atvaļinājumā uz siltajām zemēm. Aptaujas veikšanas laikā katrs piektais (21%) bija ieplānojis kalnu pārgājienus, bet doties slēpošanas braucienā uz kalniem bija iecerējuši tikai 11% no aptaujātajiem.

Mainoties ikdienai, mainījušies arī iedzīvotāju ieradumi attiecībā uz attālināto darbu no siltajām zemēm. Aptaujā vismazāko atsaucību guvis tieši workation jeb tā dēvētais darbs no ārzemēm, kura laikā var apvienot gan darbu, gan jaunu kultūru iepazīšanu. Šādu atpūtu iecerējuši tikai 5% aptaujāto.

Vaicājot, kāds budžets (vienai personai) ir ieplānots ziemas atpūtas braucienam, populārākā atbilde (40%) bija līdz 500 eiro, 32% norādīja, ka plāno tam tērēt 501–1000 eiro, savukārt trešā populārākā atbilde (11%) bija 1001–1500 eiro. Attiecīgi summu no 1500 līdz 2001 eiro ir ieplānojuši tērēt 5% respondentu, no 2001 līdz 2500 eiro – 3% aptaujāto, 2501 un vairāk eiro – tikai 2%, savukārt 7% aptaujas dalībnieku nevarēja nosaukt konkrētu summu.

Kā labāk sagatavoties braucienam

Ceļotāji, kas izvēlējušies aktīvo atpūtu, ir pakļauti vairākiem riskiem, jo ceļojuma plānus un pašu ceļojumu mēdz izjaukt slimības, traumas vai citi nopietni šķēršļi. Pastāv arī nepiegādātas bagāžas risks, kas var izvērst braucienu ne tik pozitīvu, īpaši, ja plānots izmantot kādu specifisku tehnisko aprīkojumu, kas bieži vien ir dārgs un pielāgots ceļotāja individuālajām fiziskajām īpašībām un specifikai, tāpēc būtu ieteicams apdomāt, kādus riskus ir nepieciešams iekļaut ceļojuma apdrošināšanas polisē, lai ceļotāji būtu pasargāti pret visa veida neparedzamām situācijām.

Inga Draule, If Apdrošināšanas ceļojuma produkta vadītāja, pirms došanās ceļā iesaka apdomāt: “Kā rīkosieties, ja ceļojuma laikā atgadīsies kas negaidīts, piemēram, ar veselību. Šajā gadījumā aicinātu ceļasomā ielikt arī pirmās nepieciešamības medikamentus, lai varētu sev, ģimenei vai draugiem palīdzēt, kamēr tiek sameklēta profesionāla palīdzība. Pēdējā laikā esam novērojuši šādu tendenci –, ja ceļojuma laikā piemeklē kādas veselības likstas, klienti sazinās ar savu ģimenes ārstu. Iespējams, ģimenes ārsts var palīdzēt, ja nepieciešamas kādas recepšu zāles, tomēr akūtās situācijās aicinām doties uz tuvāko medicīnas iestādi, lai saņemtu kvalitatīvu aprūpi.”

Cik dažādi ir ceļotāji, tik dažādi ir to atpūtas veidi, tomēr I. Draule uzsver, kādas var būt izmaksas, ja rodas neparedzētas veselības problēmas: “Atpūtas ceļojumu laikā visbiežāk gadās saindēties vai iedzīvoties vieglās traumās (izmežģījumi, lūzumi u.c.), kad vidējās izmaksas par ārstēšanos ir no 300 līdz 500 eiro. Tomēr pieredze liecina, ka ceļojuma laikā var tikt diagnosticētas arī nopietnas slimības, kā rezultātā klientu no atpūtas brauciena siltajās zemēs uz slimnīcu Latvijā jāpārved, organizējot speciālu medicīniskās palīdzības avioreisu, kas konkrēti šajā gadījumā izmaksāja 42 000 eiro.”

Lai pasargātu sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem, kas var sabojāt ceļojumu, aicinām izvērtēt ceļojuma galamērķi un plānotās aktivitātes, kā arī iegādāties ceļojuma apdrošināšanu, iekļaujot tajā segumu “Ceļojuma izmaiņas” un noformēt EVAK karti.

Aptaujā, kuru If Apdrošināšana veica Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, piedalījās nedaudz vairāk par 3000 cilvēkiem.