Lai ziemas noskaņas melodijas nenomainītu dūmu detektoru signāli

Esam sagatavojuši 3 drošības pamatnoteikumus, kas jāņem vērā, dedzinot sveces gada tumšajā laikā.

Svecēm piemīt īpaša aura, taču iedegta svece ir atklāta liesma un potenciāla ugunsnelaimes aizsācēja. Šobrīd, arvien agrāk iestājoties tumsai, tā vien kārojas iedegt sveces, bet vēl aktuālāka sveču iedegšana kļūs 11. novembrī un tad jau Adventes laikā. If Apdrošināšanas speciālisti vērš uzmanību uz 3 drošības pamatnoteikumiem, kurus ievērojot, var izvairīties no sveču izraisītiem ugunsgrēkiem.

1. Nekad neatstāj degošu sveci bez uzraudzības

Nodzēs sveces, kad neuzturies konkrētajā telpā vai dodies gulēt! Iesakām nedegt sveces telpās, kur pastāv lielāks risks, ka cilvēki aizmigs, pirms sveces tiks nodzēstas. Nodzēšot sveci, pārliecinies, ka tās deglis tiešām izdziest un neturpina gruzdēt.

2. Dedzot sveces, pārliecinies par izvēlētās vietas drošumu

Pārliecinies, ka sveces neatrodas tuvumā viegli uzliesmojošām lietām, piemēram, aizkariem, galdautam vai rotājumiem. Nenovieto sveces tuvu atvērtiem logiem, jo neliela vēja brāzma var svecē iepūst aizkarus. Ieteicamais attālums no blakus esošajiem priekšmetiem ir vismaz 30 cm. Tāpat starp svecēm ir jāievēro vismaz 7–10 cm liels attālums. Nenovieto sveces citu siltuma avotu (TV, radiatori, iekurta krāsns/kamīns) tuvumā. Dedzot sveces, būtu jāpārliecinās arī par pamatni, uz kādas sveces tiek liktas, – svarīgi, lai pamatne būtu no nedegoša materiāla un nevarētu karstuma ietekmē saplīst.

“Viens no nesenākajiem apdrošināšanas atlīdzības gadījumiem – plīstot stikla traukam, kurā dega svece, liesmas izvērsās, sadedzinot galdu un grīdas segumu, bet kvēpi noklāja mājokļa sienas un griestus. Šajā situācijā zaudējumi bija 5000 eiro,” atklāj If Apdrošināšanas īpašuma atlīdzību grupas vecākā atlīdzību regulētāja Iveta Briede. Tāpēc, tuvojoties Adventes laikam jāuzsver, ka ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību tam, kā sveces tiek ievietotas vainagā, – tām jābūt iestiprinātām stabilos un nedegošos turētājos. Ja izmanto vainagu, kas veidots no dabiskiem materiāliem, atceries, ka, jo ilgāk vainags ir telpās, jo vairāk izžūst skujas, radot lielāku aizdegšanās risku.

3. Nekad neatstāj degošas sveces bērniem un mājdzīvniekiem pieejamā vietā

Neatstāj degošas sveces telpās, kur neatrodas pieaugušie. Bērni un mājdzīvnieki, ziņkārības vadīti, var neviļus apgāzt sveci vai degtspējīgus priekšmetus, kas atrodas tai blakus. Vēl bīstamāk, ja uguns liesma aizķer bērna apģērbu vai matus vai mīļdzīvnieka kažoku. “Mūsu klienti ir piedzīvojuši ļoti dažādas situācijas, kur labs nodoms neviļus pārvēršas nelaimē. Tā, piemēram, aizvadītā gada 11. novembrī bērns bija vēlējies novietot sveci uz palodzes, tā godinot Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus. Svece diemžēl izkrita no svečtura, kā rezultātā aizdegās palodze un loga rāmis, radot zaudējumus 1500 eiro apmērā,” stāsta I. Briede.

Vai Tavs mājoklis ir aprīkots ar dūmu detektoru?

Ja mājoklī vēl nav uzstādīti dūmu detektori, noteikti to izdari. Taču, ja dūmu detektors ir uzstādīts, obligāti pārliecinies par detektora funkcionēšanu, – nospiežot testa pogu, jāatskan spalgam skaņas signālam. Ja skaņas signāls neatskan, ir jānomaina ierīces baterija, kā arī nenāks par ļaunu noslaucīt putekļus.

If Mājokļa apdrošināšana

Vai Tava māja vai dzīvoklis jau ir apdrošināti? Izvēlies If Mājokļa apdrošināšanu un izvairies no nelaimes gadījumu radītiem zaudējumiem. Neaizmirsti apdrošināt arī iedzīvi – mājoklī esošās mēbeles, sadzīves tehniku, apģērbu un elektrotehniku, kā arī hobija priekšmetus.

Apdrošināt mājokli