Esiet uzmanīgi!

Pavasara saule apžilbina autovadītājus

Tuvāko mēnešu laikā visiem satiksmes dalībniekiem jābūt īpaši uzmanīgiem, jo šajā laikā negadījumi, ko izraisa saules apžilbināti autovadītāji, notiek biežāk. If Apdrošināšana brīdina, ka apžilbinātu šoferu izraisītās avārijas var būt īpaši smagas.

Visbiežāk saule autovadītājus apžilbina tieši pavasarī un rudenī. Īpaši bīstams ir brīdis, kad saule spīd zemā leņķī, saulei lecot un rietot. Pavasarī un rudenī tas iekrīt periodā, kad cilvēki brauc uz vai no darba, radot daudzas riskantas situācijas uz ceļa. Apžilbt var arī no stariem, kas atspīd automašīnas spoguļos, kā arī no ceļa virsmas, peļķēm vai no apkārtējām ēkām.

“Situācijas bijušas dažādas. Braucot pa apli, vadītājs tiek apžilbināts un iebrauc blakus joslā. Šoferis nepamana aizsargbarjeru vai norobežojumu un iebrauc tajā. Īpaši bīstama, bet diemžēl tipiska situācija – krustojumā veicot pagriezienu, vadītāju apžilbina saule, un notiek avārija. Tā var būt sadursme ar citu automašīnu vai arī auto vienkārši nobrauc no ceļa,” avārijas situācijas apraksta If Apdrošināšana Atlīdzību nodaļas vadītāja Līga Bērziņa.

Atlīdzību summas šādās situācijās var būt ļoti augstas – līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošu eiro. Pagājušajā gadā lielākā izmaksātā atlīdzība negadījumam, kurā bija iesaistīts saules apžilbināts vadītājs, bija 36,5 tūkstoši eiro. Negadījumā cieta Mercedes Benz GLE klases automobilis, kura vadītāju apžilbināja saule un viņš nepaspēja noreaģēt uz avārijas situāciju uz ceļa.

Ja ārā ir spoža saule, uzmanīgākiem noteikti jābūt arī gājējiem un velobraucējiem. Šķērsojot ceļu, jāpārliecinās, ka autovadītājs jūs tiešām ir pamanījis.

If Apdrošināšana eksperti iesaka, kā sagatavoties pavasara saulei, lai autovadītājs netiek apžilbināts.

  • Auto stikliem ir jābūt tīriem gan no ārpuses, gan iekšpuses. Netīrumi uz stikliem vai spoguļiem var pastiprināt saules atspīdumu. Arī automašīnas panelis virs stūres ir jātur brīvs no jebkādiem dokumentiem un citiem priekšmetiem.
  • Jāpārbauda, vai logu tīrīšanas slotiņas pēc ziemas joprojām ir labā stāvoklī un nav jāmaina. Pārliecinies, ka neesi aizmirsi uzpildīt stiklu tīrīšanas šķidrumu.
  • Ieteicams izmantot saulesbrilles ar polarizētām lēcām, jo tās efektīvi noņem saules atspīdumu, tās vienmēr turi automašīnā. Ja ikdienā lieto brilles, braucot vari izmanto optiskās saulesbrilles vai fotohromās brilles.
  • Ja saule spīd tieši acīs, jāapsver iespēja mainīt maršrutu. Tāpat jāpalielina distance starp priekšā braucošo auto. Ja tiec apžilbināts, samazini braukšanas ātrumu, ja nepieciešams, apstājies pavisam.

Īpaši jāuzmanās, ja ceļš ir līkumots, paugurains, kā arī veicot pagriezienu. Mainot braukšanas virzienu, saule var pēkšņi iespīdēt tieši acīs. Jāņem vērā, ka apžilbināti var būt arī pretējā virzienā braucošie autovadītāji.