Aptauja: Nevakcinējas pret ērču encefalītu, jo nav naudas

Pavasara mēnešos norit aktīva vakcinēšanās pret ērču encefalītu, tomēr liela daļa cilvēku izvēlas nevakcinēties, kā iemeslu visbiežāk minot līdzekļu trūkumu. Citos gadījumos kā nevakcinēšanas iemesls tiek minēts arī laika trūkums un neticība vakcinācijai, liecina If Apdrošināšana veiktā aptauja.

53 % aptaujas dalībnieku atzina, ka nav vakcinējušies un lielākā daļa no tiem (58 % ) norādīja, ka viņiem neatliek līdzekļu vakcīnas iegādei. Vēl 12 % aptaujas dalībnieku norādīja, ka viņiem neatliek laika vakcinācijai, 7 % netic vakcinācijai, bet vēl 6 % uzskata, ka vakcinēties viņiem nav aktuāli, liecina aptaujas rezultāti.

If Apdrošināšanas Personu risku atlīdzības grupas vadītāja Ilma Svekre stāsta, ka “Vakcīnas cenu nosaka medicīnas iestādes, taču vidēji vakcīnas cenas vienam cilvēkam ir ap 30 eiro. Ja ģimenē ir vairāki cilvēki, tad gada garumā, izejot pilnu vakcinācijas kursu, jārēķinās ar aptuveni 100 eiro lieliem izdevumiem un tas nav maz. Tomēr vakcinācijai vajadzētu būt prioritātei, jo, lai gan ne visas ērces ir encefalīta vīrusa pārnēsātājas, mūsu platuma grādos risks saslimt ir salīdzinoši augsts un ielaistas slimības sekas var būt jūtamas visu mūžu.”

Vakcinēties var visa gada garumā

Lielākā daļa aptaujāto cilvēku - 47 % - ir pārliecināti, ka visefektīvāk pret ērcēm ir vakcinēties ziemas mēnešos, tomēr medicīnas iestāžu pieredze liecina, ka aktīvākais vakcinēšanās laiks ir no marta līdz pat maija beigām. “Par piemērotāko laiku vakcinēšanai tiek uzskatīti ziemas mēneši, kad ērces nav aktīvas. Tomēr vakcinēties var visa gada garumā, arī ērču aktivitātes laikā, piemērojot konkrētajam laikam atbilstošu vakcinēšanas shēmu. Kā katru gadu, arī šogad pēc iesniegto vakcinācijas čeku daudzuma redzam, ka cilvēki čaklāk vakcinējas tiklīdz iestājas siltāks laiks un var sākt dārza un piemājas uzkopšanas darbus, un doties pārgājienos dabā,” stāsta Ilma Svekre.

Kā zināms, vakcinācijas shēmas pilns kurss sastāv no trim vakcīnas devām. Mēnesi līdz trīs mēnešus pēc pirmās vakcīnas ir jāveic otrās devas ievadīšana. Divas devas pasargās no ērču encefalīta tikai uz vienu sezonu, tāpēc ir nepieciešama vēl trešā vakcīnas deva, kuru ievada sešus līdz 12 mēnešus pēc otrās devas. Lai imunitāti uzturētu, ir nepieciešams veikt revakcinācijas poti profilaksei trīs līdz piecus gadus pēc pilnā vakcinācijas kursa.

No aptaujas dalībniekiem, kas ir vakcinējušies, lielākā daļa – 46 % - bija vakcinējušies pirms vairākiem gadiem, 25 % pagājušajā gadā, 17 % šogad, bet 11 % cilvēku nevarēja precīzi atcerēties, kad saņēmuši vakcīnu. 61 % vakcinēto cilvēku vakcinēšanos bija apmaksājuši no saviem līdzekļiem, bet 37 % tās izdevumus bija sedzis apdrošinātājs.

Aptauja sociālajos medijos tika veikta martā, aptaujājot Latvijas iedzīvotājus no dažādiem reģioniem. ​