Gandrīz pusmiljona eiro atlīdzība par uguns nopostītu ražotni Saldus novadā

If Apdrošināšana veikusi vienu no pēdējā gada laikā lielākajām atlīdzību izmaksām 430 tūkstošu eiro apmērā. Apdrošināšanas atlīdzība izmaksāta Saldus novada uzņēmumiem, kuru ražotnē pagājušā gada novembrī izcēlās ugunsgrēks, pilnībā nopostot vienu no ražotnes ēkām.

“If Apdrošināšana pieredze liecina, ka uguns nelaimes ir vienas no neparedzamākajām un postošākajām, jo var līdz pamatiem nopostīt gan ēku, gan tajā esošās iekārtas un preces, un pilnībā apstādināt komercdarbību. Tāpēc šādās situācijās apdrošināšanas atlīdzība var būtiski atvieglot uzņēmuma spēju pēc iespējas ātrāk atsākt komercdarbību, neciešot būtiskus zaudējumus. Konkrētajā gadījumā lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu pēc postošā ugunsgrēka pieņēmām trīs nedēļu laikā un tad nekavējoties sekoja arī atlīdzības izmaksa,” norāda If Apdrošināšanas Īpašuma atlīdzību grupas vadītāja Una Vilgerte.

Ugunsgrēks pagājušā gada 12. novembra agrā rītā izcēlās uzņēmumam “Akinor” piederošajā stikla šķiedras izstrādājumu ražošanas angārā, kad darba diena vēl nebija sākusies un cilvēki ēkā neatradās.

Saskaņā ar ugunsdzēsēju sniegto informāciju, Saldus novada industriālajā parkā “Sandes” esošā uzņēmuma metāla konstrukcijas angārs 860 kvadrātmetru platībā, ierodoties glābējiem dega ar atklātu liesmu visā tā platībā. Ugunsgrēka rezultātā ražotnes ēka tika pilnībā nopostīta, tāpat arī ēkā saimniekojošajam uzņēmumam Norplast piederošās stikla šķiedras izstrādājumu ražošanas iekārtas, aprīkojums, izejvielas un saražotā produkcija. Saskaņā ar ekspertu atzinumu ugunsnelaimi izraisīja elektroinstalāciju bojājums.

“Abiem uzņēmumiem izmaksātā atlīdzība iekļauj zaudējumu kompensāciju gan par uguns nopostīto ražotnes ēku, gan tajā esošajām ražošanas iekārtām, aprīkojumu, izejvielām un gatavo produkciju. Lai gan jaunas ražotnes ēkas uzbūvēšana prasīs trīs mēnešus, mums izdevās pārcelt ražošanu uz citu ēku un turpināt ražošanu, nodrošinot saistību izpildi pret klientiem, kā arī saglabājot darba vietas visiem darbiniekiem,” stāsta SIA Norplast vadītājs Māris Meija.

Par uzņēmumiem

SIA “Norplast” ir dibināts 1995. gadā. Šobrīd uzņēmumā strādā 40 darbinieki un tas ražo dažādus stikla šķiedras izstrādājumus, arī konstrukcijas naftas vadu aizsardzībai un laivas naftas platformu apkalpošanai. Uzņēmums ražo arī motorlaivas, kas atrodas uz naftas kuģiem. Savukārt SIA “Akinor” ir industriālā parka “Sandes” ražotņu un administratīvo ēku apsaimniekotājs.