Salvete ar nagu lakas šķīdumu aizdedzina māju Pierīgā

Virs ieslēgta elektriskā dvieļu žāvētāja atstāti kosmētiskie līdzekļi, tostarp nagu lakas noņemšanas šķidrums (acetons), aizdegoties karstuma dēļ izraisīja ugunsgrēku kādā Pierīgas privātmājā. Uguns nelaime izcēlās saimnieku prombūtnē un tikai laimīgas nejaušības nepārņēma visu māju. If Apdrošināšana aprēķinātā kompensācija mājas saimniekiem ir vairāk nekā 16 tūkstoši eiro.

​Pēc īsas prombūtnes atgriezušies mājās Garkalnes novadā, kādas rindu mājas īpašnieki atklāja, ka mājoklī bijis ugunsgrēks. Izsauktie ugunsdzēsēji konstatēja, ka ugunsgrēks 2 kvadrātmetru platībā izcēlies vannasistabā un pats apdzisis, pirms kāds to pamanīja. Lai gan degšana nepārsviedās uz citām mājas telpām, mājoklim nodarīti lieli zaudējumi – pilnībā izdegusi vannasistaba un visas tajā esošās iekārtas, kā arī pamatīgi nokvēpušas pārējās mājokļa telpas un sabojāts grīdas segums.

"If praksē šis ir salīdzinoši netipisks ugunsgrēka iemesls. Pēc ugunsgrēku tehniskās izpētes tiesu eksperta atzinuma, to izraisīja virs ieslēgta elektriskā dvieļu žāvētāja atstāti sadzīves ķīmijas līdzekļi un to sastāvā esošās eļļas, kas arī veicināja liesmu izplatību. Mājokļa īpašniekiem ir ļoti paveicies, ka uguns nelaime neizplatījās pa visu māju un sadegušas vien vannasistabas iekārtas, izdegusi grīda un bojāta mājokļa iekšējā apdare, ieskaitot elektroinstalāciju," stāsta If Apdrošināšana Īpašuma atlīdzību grupas vadītāja Una Vilgerte.

Īssavienojumi un smēķējoši kaimiņi

Visbiežāk ugunsgrēki notiek elektroinstalāciju īssavienojumu dēļ. Arī neievēroti būvnormatīvi, nekvalificētu speciālistu vai pašrocīgi izbūvētas apkures un elektrosistēmas var kļūt par bumbu ar laika degli. Vārdu sakot, briesmas uzglūn visur, un bieži vien arī nejaušība vai neuzmanība var būt iemesls ugunsgrēkam.

If ekspertu praksē bijuši gadījumi, kad augšstāva kaimiņa izmests izsmēķis aizdedzinājis zemāk esošo balkonu, un tā dēļ savukārt izdedzis viss dzīvoklis. Nav retums, kad pašaizdegas garāžā novietots auto un zāles pļaujamais traktors.

Ir bijuši arī atlīdzību gadījumi pēc netīrīta tvaiku nosūcēja aizdegšanās virtuvē vai putekļaina un pārkarsuša interneta rūtera izraisītas dzīvokļa degšanas. Par iemeslu ugunsnelaimei ir bijušas arī pa nakti darboties atstātas veļas mazgājamās mašīnas, kad, notiekot īssavienojumam, sākusies degšana.