Neliela sadursme stāvlaukumā vai pagalmā

Braukšana atpakaļgaitā, distances neievērošana vai vienkārši neuzmanīga autovadīšana stāvlaukumos un māju pagalmos visai bieži beidzas ar nelielu sadursmi. If Apdrošināšanas dati liecina, ka pēdējo mēnešu laikā Kurzemē trešdaļa jeb 35 % reģistrēto negadījumu bijuši saistīti ar sadursmēm autostāvvietās, pagalmos, garāžās vai degvielas uzpildes stacijās.

​"Neliela sadursme autostāvvietā ir viens no tipiskiem negadījumu veidiem. Tas notiek regulāri un veido lielu daļu ikmēneša KASKO negadījumu statistikas. Labā ziņa ir tā, ka šie negadījumi ir salīdzinoši nelieli un tiem raksturīgi vien sīki auto bojājumi – virsbūves skrāpējumi, priekšējo triecienstieņu, lukturu, sliekšņu, numura zīmju un spoguļu bojājumi. Sliktā ziņa – arī nelielas avārijas autoīpašniekiem rada lielu stresu. Turklāt pat nelielu bojājumu novēršana prasa laiku un ierastā ikdienas ritma maiņu," norāda If Apdrošināšana Atlīdzību daļas vadītāja Līga Bērziņa.

Nelielu virsbūves bojājumu novēršana izmaksā vidēji 500 eiro. Ja nepieciešama vēl kādu detaļu – lukturu, spoguļu, sliekšņu un citu – nomaiņa, tad izmaksas atkarībā no auto markas un modeļa var pārsniegt pat 1000 eiro.

Citi negadījumi

Citi šovasar Kurzemes novados un pilsētās reģistrētie OCTA un KASKO apdrošināšanas gadījumi attiecas uz satiksmes negadījumiem, kuros iesaistīti divi vai vairāki transportlīdzekļi (37 %), arī negadījumiem, kuros autovadītāji iekļuvuši pašu neuzmanības dēļ, piemēram, nav pamanījuši šķēršļus, iebraukuši kokā u. tml. (9 %), sadursmēm ar meža dzīvniekiem (8 %) vai vandalismu (3 %). Tāpat reģistrēti vairāki negadījumi, kuros iesaistīti velosipēdisti un motobraucēji.

Lielākās atlīdzības

  • Lielākā šobrīd pieteiktā KASKO apdrošināšanas atlīdzības izmaksa ir 22 301 eiro apmērā par jūlijā Nīcas pagastā notikušu negadījumu, kad, avarējot automašīnai Mitsubishi Outlander, gāja bojā tās vadītājs un arī auto tika pilnībā iznīcināts.
  • Otra lielākā atlīdzība ir saistīta ar Saldus novadā notikušu negadījumu, kurā vairāku automašīnu sadursmē smagi cieta vienas automašīnas pasažiere. Viņai saistībā ar OCTA apdrošināšanas nemateriālajiem zaudējumiem par avārijā gūtajām traumām izmaksāti 10 080 eiro. Tā kā cietusī sieviete turpina ārstēties, viņai joprojām tiek kompensēti arī ārstēšanās izdevumi.
  • Savukārt trešā lielākā KASKO apdrošināšanas atlīdzība 7894 eiro apmērā izmaksāta par bojātu automašīnas Audi A8 virsbūvi un sadauzītu lukturi pēc sadursmes ar meža dzīvnieku Aizputes novadā.