Apkures sezonas sākumā plīst radiatori

​Līdz ar apkures sezonas sākšanu pagājušajā nedēļā Latvijā uzradušās arī pirmās likstas ar apkures sistēmām. If Apdrošināšanā saņemti jau vairāki iesniegumi no daudzdzīvokļu mājokļu īpašniekiem, kuriem pašu vai kaimiņu dzīvoklī plīsuši radiatori un ir applūdinātas telpas.

​2015./2016. gada apkures sezona tika sākta 5. oktobrī, un tūlīt pēc tam palielinājās arī apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits par applūdinātiem dzīvokļiem apkures sistēmu avāriju dēļ. Šobrīd puse no If Apdrošināšanā saņemtajiem atlīdzību pieteikumiem ir saistīti ar problēmām apkures sistēmās – tās bieži ir novecojušas vai vienkārši nekvalitatīvi uzstādītas, un vidējais zaudējumu apmērs pēc ūdens noplūdēm svārstās robežās no 500 līdz 1500 eiro.

Tā, piemēram, 6. oktobrī If Apdrošināšanā saņemts klientes iesniegums par dzīvoklim nodarītiem zaudējumiem 1500 eiro apmērā. Noskaidrots, ka uzreiz pēc apkures pieslēgšanas daudzdzīvokļu namam Rīgā, Kaņiera ielā tika noplūdināts dzīvoklis, sabojājot tā griestus, lielāko daļu sienu un grīdu pārklājumu. Kliente iesniegumā ir norādījusi, ka izsauktā avārijas brigāde par dzīvokļa applūšanas iemeslu uzskata apkures sistēmas bojājumus.

Savukārt 7. oktobrī pēc apkures pieslēgšanas namam Rīgā, Ģertrūdes ielā, neizturot spiedienu, kādā dzīvoklī saplīsa radiators. Nama apsaimniekotājs norādījis, ka, uzstādot radiatorus, meistari nav pienācīgi pievilkuši skrūves un uzreiz pēc apkures pieslēgšanas viens no radiatoriem sācis tecēt. Patlaban dzīvoklim nodarītie zaudējumi aprēķināti vairāk nekā 700 eiro apmērā.

“Liela daļa no notikušajām noplūdēm ir saistāma ar novecojušajām apkures sistēmām padomju laikos būvētajās ēkās. Tāpat nereti, taupot līdzekļus, mājokļos tiek uzstādīti lēti un nekvalitatīvi radiatori un cauruļvadi. Beidzoties apkures sezonai, no radiatoriem tiek izlaists šķidrums, tie no iekšpuses sāk rūsēt un, atsākoties apkures sezonai, neiztur spiedienu un plīst,” skaidro If Apdrošināšanas Īpašuma produkta vadītājs Endijs Melecis.

Kā izvairīties no negadījuma

  • Regulāri pārbaudiet, vai apkures un apsildes ierīces, ūdens apgādes tīkls un sadzīves tehnika ir darba kārtībā.
  • Cauruļvadiem un apkures sistēmām nevajadzētu būt vecākiem par 30 gadiem.
  • Ja cauruļvadi ir vecāki, regulāri jāpārbauda, vai tie ir kārtībā.
  • Īpaši bīstamas var būt dzelzs caurules, jo tās rūsē. Ar vara caurulēm šādu problēmu nav.
  • Pirms ziemas iestāšanās neapkurināmās telpās iztukšojiet ūdens sistēmas, jo tās var aizsalt.
  • Pagrabos mantas glabājiet augstāk par grīdas virsmu, lai tās pasargātu no bojājumiem noplūdes gadījumā.
  • Pirms ilgākas prombūtnes aizgrieziet ūdens padeves krānus, lai prombūtnes laikā, plīstot cauruļvadiem, nenodarītu zaudējumus ne savam, ne kaimiņu īpašumam.