Teju 50% mobilo tālruņu saplīst pirmajos 6 lietošanas mēnešos

Kādas ir izplatītākās kļūdas, un kā no tām izvairīties?

Viedierīču apdrošināšana

Saskaņā ar jaunākā Kantar Latvia Digital pētījuma datiem 82.8% Latvijas iedzīvotāju vecumā 16-74 gadi lieto viedtālruņus.* Pagājušajā gadā viedtālruņa vidējā cena pasaulē bija 277 eiro, taču jaunākie modeļi ne tikai pietuvojas 1000 eiro cenas atzīmei, bet to pat pārsniedz. Lai arī viedierīces nozīmē ievērojamu ieguldījumu, ne visi tās spēj lietot, neciešot zaudējumus. Pēc If Apdrošināšanas datiem teju pusei (48%) cilvēku, kuru tālrunis cietis negadījumā, tas ir noticis pirmo 6 mēnešu laikā. 

“Iegādājoties jaunu tālruni, mēs parasti cenšamies darīt visu, lai tas būtu kā jauns pēc iespējas ilgāku laiku. Vienkāršākie un labākie aizsardzības pasākumi pret negadījumiem, protams, ir dažādi aizsargapvalki un aizsargstikliņi. Tomēr tie sniedz tikai daļēju aizsardzību. Tālruņi nereti visdažādākajās situācijās nejauši izslīd no rokas vai saplīst, un trīs biežākie bojājumu veidi ir saplīsis ekrāns, tālruņa aizmugure vai kamera,” stāsta Endijs Melecis, If Privātīpašuma apdrošināšanas produktu vadītājs.

E.Melecis atklāj, ka dažkārt gadās arī interesantāki gadījumi, piemēram, ierīce, kas iekritusi izlietnē zem tekoša ūdens, tualetes podā vai lifta šahtā. Aukstajā sezonā, baudot ziemas priekus skarbos laikapstākļos, negadījumu skaits ievērojami palielinās.

“Šī gada bargā melnā ledus perioda laikā ir pieaudzis reģistrēto atlīdzību skaits ne tikai par cilvēku gūtām traumām, bet arī par viedierīču bojājumiem, kas radušies kritienu rezultātā. Visbiežāk reģistrētie ir IPhone un Samsung tālruņu bojājumi. Vidējā atlīdzība par saplīsušu tālruņa daļu ir vairāk nekā 100 EUR. Tāpat pieaug klēpjdatoriem, planšetdatoriem un viedpulksteņiem nodarīto līdzīgu bojājumu skaits,” stāsta E.Melecis.

Apdrošināt iespējams gan viedtālruņus, klējpdatorus, planšetdatorus, gan viedpulksteņus

Pēc viņa teiktā, viedtālruņa apdrošināšanu visbiežāk izvēlas vecuma grupā no 31 līdz 40 gadiem. Šīs vecuma grupas klientiem piederošās ierīces arī cieš visbiežāk un veido 48% no If Apdrošināšanā reģistrētajām atlīdzībām, savukārt vecuma grupā no 21 līdz 30 gadiem tās veido 24%, bet vecuma grupā no 41 līdz 50 gadiem – tikai 19%.

 
Ziemā tālruņu bojājumu risks paaugstinās

“Nelabvēlīgos laikapstākļos vai baudot ziemas priekus, slēpojot vai slidojot, viedtālruņus ieteicams lietot pēc iespējas mazāk, lai tos ne tikai aizsargātu, bet arī lai izvairītos no savainojumiem,” norāda If Privātīpašuma apdrošināšanas produktu vadītājs.

Jo īpaši ziemā viedtālruni ārā ieteicams lietot retāk, īpaši tad, ja gaisa temperatūra ir zemāka par nulli, jo tad ierīcei, lai tā aukstajā vidē nezaudētu funkcionalitāti, nepieciešams daudz vairāk enerģijas nekā parasti. Tas nozīmē, ka, atrodoties ārpus telpām ilgāku laiku, viedtālrunis var negaidīti izslēgties vai daudz ātrāk izlādēties, kas galu galā var izraisīt akumulatora darbības pārtraukumu.

Atceries!

Darbības traucējumus var izraisīt ne tikai zema temperatūra, bet arī mitrums, kas rodas, tālrunim pēc ilgstošas ​​aukstuma un sala atkal nonākot siltā telpā.

Viedtālrunis, kas atstāts automašīnā vai citā neapsildāmā vietā, pat īsā laikā var ātri atdzist. Ja tas tā notiek un akumulators ir gandrīz izlādējies, nesteidzieties uzlādēt tālruni, tiklīdz esat atgriezies siltajā mājoklī. Ļaujiet tam sasilt un tikai tad pievienojiet elektrotīklam, lai uzlādētu. “Lielo temperatūras atšķirību rezultātā ierīcē var uzkrāties mitrums un ūdens kondensāts, tāpēc, nekavējoties pieslēdzot to elektrības kontaktligzdai, pastāv liela iespējamība neatgriezeniski sabojāt svarīgas mikroshēmas, kas vairs nebūs salabojamas,” brīdina E.Melecis.

*Pētījuma mērķis ir iegūt informāciju par pastāvīgo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem paradumiem digitālajā vidē. Pētījums tiek veikts, izmantojot tiešās datorizētās intervijas (CAPI) respondenta dzīvesvietā un aptaujas internetā (CAWI). Pielietotā kombinētā izlases metode nodrošina rezultātu reprezentativitāti, kas atspoguļo visu pastāvīgo Latvijas iedzīvotāju interneta lietošanas paradumus vecumā no 16 līdz 74 gadiem.

Pētījumu kompānija Kantar interneta patēriņa paradumu pētījumu Kantar Latvia Digital, Pavasaris 2021 veica laika periodā no 2021. gada 11.marta līdz 2021.gada 20.jūnijam. Visā Latvijā tika aptaujāti 2045 pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji vecumā no 16 līdz 74 gadiem. Aptaujas veiktas, izmantojot kombinēto aptaujas metodi – tiešās datorizētās intervijas (CAPI) respondenta dzīvesvietā un aptaujas internetā (CAWI).