Aptauja: Par appludinātu kaimiņu dzīvokli 70% iedzīvotāju maksātu no savas kabatas

If Apdrošināšanas veiktajā aptaujā noskaidrots, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nav pasargāti no izdevumiem, ja viņu vainas dēļ tiktu nodarīti zaudējumi trešās personas veselībai vai mantai, piemēram, tiktu appludināts kaimiņu dzīvoklis.

If Apdrošināšanas veiktajā aptaujā noskaidrots, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nav pasargāti no izdevumiem, ja viņu vainas dēļ tiktu nodarīti zaudējumi trešās personas veselībai vai mantai, piemēram, tiktu appludināts kaimiņu dzīvoklis. Šādā situācijā zaudējumu segšana var izmaksāt no 1 līdz pat 25 tūkstošiem eiro.

Apdrošināšanu iegādājas biežāk, bet šobrīd CTA ir tikai 30% iedzīvotāju

Lai kaimiņa dzīvokļa remonta izmaksas nebūtu jāsedz no savas kabatas, nepieciešama civiltiesiskās atbildības (CTA) apdrošināšana, ko var iegādāties gan kopā ar mājokļa apdrošināšanu, gan atsevišķi. Aptaujā noskaidrots, ka CTA apdrošināšana ir tikai 30% Latvijas iedzīvotāju. Piemēram, Vācijā CTA apdrošināšanas polises ir 80-85% iedzīvotāju.

“Pēdējos gados Latvijā ir vērojama tendence, ka palielinās privātpersonu skaits, kas apdrošina savu civiltiesisko atbildību. If Apdrošināšanā iegādāto CTA polišu skaits 2019. gadā, salīdzinot ar 2018. gadu, pieauga pat par 68%. Cilvēki vairāk apzinās, ka saskaņā ar likumdošanu mums ir jāatbild par jebkuriem zaudējumiem, kurus ar savu darbību vai bezdarbību kādam nodarām,” komentē If Apdrošināšanas CTA produkta vadītāja Ilze Gebharde.

Katrs piektais nezina, vai viņa mājokļa polisē CTA ir iekļauta

Sabiedrībā vēl trūkst zināšanu par šo apdrošināšanu. Aptauja rāda, ka katrs piektais Latvijas iedzīvotājs nezina, vai viņa mājokļa apdrošināšanas polisē CTA ir iekļauta vai nav, bet 5% nesaprot, kas tā vispār ir.

Vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšana nozīmē, ka tiek apdrošināta cilvēka atbildība, ja viņa vainas dēļ zaudējumi rodas trešajām personām. Piemēram, plīst veļas mašīnas caurule, un applūst arī kaimiņu dzīvoklis; īpašumā sākas ugunsgrēks, un tiek bojāti arī kaimiņu dzīvokļi un kāpņu telpa. “Šajās situācijās kaimiņiem ir tiesības no jums pieprasīt kompensāciju. Ja kaimiņu īpašums ir apdrošināts, zaudējumus no jums piedzīs viņa apdrošinātājs. Ja jums būs civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, galva par to nebūs jālauza,” stāsta Ilze Gebharde. Cilvēki bieži domā, ka šī apdrošināšana ir dārga. Patiesībā polises cena vidēji ir 5-19 eiro gadā. Cena mainās atkarībā no izvēlētā polises seguma, pašriska un limita.

Ūdens noplūdes mājoklī - 95% no visiem CTA atlīdzību gadījumiem

If Apdrošināšanas dati rāda, ka 95% no visiem civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas gadījumiem ir saistīti ar šķidrumu noplūdi, kad cieš trešās personas īpašums. Katru nedēļu If saņem vairākus pieteikumus par apskādētiem kaimiņu dzīvokļiem. Vidējie zaudējumi par appludinātu dzīvokli ir 1300 eiro. Lielākā izmaksātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas atlīdzība bija 25 tūkstoši eiro. Nelaime notika jaunā projekta daudzdzīvokļu ēkā, kur ūdens noplūdes rezultātā cieta apakšstāva dzīvoklis, tā apdare un arī iedzīve.

Aptuveni 90% no visām iegādātajām CTA polisēm cilvēki izvēlas atbildības limitu līdz 10 000 eiro apmēram. “Iegādājoties apdrošināšanu, svarīgi apsvērt zaudējumu apmēru, ko varat radīt kaimiņiem, un jāizvēlas atbilstošs atbildības limits. Ja īpašums atrodas mājas augšējā stāvā, dzīvoklim applūstot, ciest var visi zemāk esošie dzīvokļi. Arī jaunā projekta vai ekskluzīvā dzīvokļu mājā radītie zaudējumi kaimiņiem būs krietni lielāki,” stāsta If Apdrošināšanas Īpašuma atlīdzību grupas vadītāja Iveta Briede.

Bērna sasists televizors 2600 eiro vērtībā

Cilvēki nereti nezina, ka Vispārējā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana sedz arī citus izdevumus, kas radušies apdrošinātā vainas dēļ. Piemēram, velosipēdista atbildību, ja tiek notriekts gājējs; suņa īpašnieka atbildību, ja mīlulis iekož kaimiņam; un pat situāciju, ja sporta zālē ar hanteli tiek izsists spogulis. Savukārt īrniekiem nav jāsatraucas, ja netīšām tiek sabojātas izīrētā dzīvokļa mēbeles.

Ļoti bieži kaitējumu trešo personu mantai rada bērni nezināšanas un neuzmanības dēļ. “Tipiskas ir situācijas, kad ciemojoties pie draugiem, bērni spēlējoties uzgrūžas televizoram, tas nokrīt zemē, vai saplaisā ekrāns. Vienā no šādām reizēm zaudējumi par bojātu televizoru bija pat 2600 eiro,” stāsta Iveta Briede.

Aptauju If Apdrošināšana veica sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Inspired UM”, tajā piedalījās 1000 respondentu.