Ceļojuma atcelšana - katra ceļotāja ļaunākais bieds

Ceļojuma atcelšana, pārtraukšana vai aizkavēšanās lielākoties pārsteidz mūs nesagatavotus un brīdī, kad saprotam – ceļojums nenoritēs kā iecerēts, tas var sagādāt ne tikai pārdzīvojumus par ilgi plānota un gaidīta brauciena atlikšanu, bet arī neplānotus izdevumus.

Tuvojas skolēnu rudens brīvlaiks – laiks, kad ceļojumos izvēlas doties daudzas ģimenes ar bērniem. Pēdējā brīdī vai arī ceļojuma laikā saslimis bērns, nelaimes gadījums, apzagts mājoklis vai iekļūšana avārijā pa ceļam uz lidostu – tie ir tikai daži no iemesliem, kas spēj mainīt mūsu ceļojumu plānus un sagādāt papildu izmaksas, piemēram, neatgūstamas biļešu vai naktsmītņu rezervāciju maksas vai jaunu biļešu iegādes maksas. Tomēr ceļotāji var sevi pasargāt no šādām izmaksām, ja ir laicīgi iegādāta ceļojumu polise.

„Pēdējo gadu tendences liecina, ka ceļojumu apdrošināšanas polišu iegāde ceļojumiem tieši skolēnu brīvlaikā pieaug līdz pat trim reizēm, bet tās lielākoties tiek iegādātas pēdējā brīdī. Ja ceļojumu apdrošināšanas polise, kurā ir iekļauti ceļojumu atcelšanas vai pārcelšanas riski, ir iegādāta piecas dienas pirms plānotā ceļojuma, mēs atlīdzinām iepriekš apmaksātus izdevumus – zaudējumus par neatgūstamām biļetēm vai papildu izmaksas par lidojumu vai braucienu ar citu reisu, kā arī izdevumus par naktsmītnes rezervāciju ārzemēs“, skaidro Endijs Melecis, If Apdrošināšanas Privātpersonu īpašuma un Ceļojumu apdrošināšanas produktu vadītājs.

Ceļojumu apdrošināšana nepieciešama arī tad, ja ceļojumā ārpus Latvijas pavadīsiet vien pāris dienas, jo ar katru ceļojuma dienu pieaug ceļojuma izmaiņu risks.

„Fakts, ka pēdējos gados par 72% pieaudzis to klientu skaits, kas izvēlas apdrošināt ceļojuma atcelšanas un pārtraukšanas risku, apliecina, ka ceļotāji apzinās šo risku“, stāsta E.Melecis.

Papildus ceļojumu apdrošināšanai ceļotājam būtu jāizņem Eiropas veselības apdrošināšanas kartei (EVAK), ko bez maksas var saņemt Nacionālajā Veselības dienestā un kas sedz pirmās palīdzības izmaksas.

Būtiski atcerēties – neapdrošināts ceļotājs nav pasargāts no papildu izmaksām un, analizējot apdrošināšanas gadījumus, vienam ceļotājam ceļojumu atcelšanas vai pārtraukšanas gadījumā zaudējumu apmērs vidēji ir 450 eiro, bet mēdz būt gadījumi, kad izmaksas pārsniedz 1000 eiro robežu.

Plānojot ceļojumu, neviens no mums nedomā par to, ka ceļojums varētu tikt atcelts, vai arī pārtraukts, bet tieši ceļojumu atcelšanas un pārtraukšanas riska laicīga apdrošināšana spēj mūs pasargāt no papildu izmaksām. ​