2000 eiro lieli izdevumi par apēstām šokolādes konfektēm

Gluži tāpat kā cilvēkus, arī dzīvniekus var pēkšņi un negaidīti piemeklēt veselības likstas, kam par spilgtu piemēru kalpo nesen notikušais apdrošināšanas gadījums ar īru setera šķirnes suni. Apēdot šokolādes konfektes, sunim sākās vemšana un bija jāveic vairākas ārstnieciskas procedūras, kas saimniekiem rezultējās 2000 eiro lielos veterinārārsta izdevumos.

“Dzīvnieki, it īpaši suņi, ir zinātkāri, tāpēc mēdz apēst dažādas tiem nepiemērotas lietas – ne tikai cilvēkiem paredzētus pārtikas produktus, bet arī dažādus svešķermeņus. Cilvēku pārtikas produkti piesaista dzīvniekus ar aromātu un garšu, bet tie var izraisīt saindēšanos – simptomi var būt no vieglas caurejas līdz vemšanai vai smagākai caurejai, kam var sekot dehidratācija, sāpes vēdera apvidū un vispārējs nespēks. Tiklīdz pamanāt, ka mīlulis jūtas slikti, nekavējoties vērsieties pie veterinārārsta, jo slimības progresējošas formas ārstēšana aizņems vairāk laika un prasīs lielākus līdzekļus,” aicina “Pet City” klīniku reģiona vadītāja Linda Kokoreviča.

“Šokolāde nav tikai nepiemērots ēdiens sunim, tā ir pat toksiska mājdzīvniekam. Tiklīdz mīluļa īpašnieks pamana, ka suns ir ēdis šokolādi, ir nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta. Speciālists, ņemot vērā informāciju par apēstās šokolādes veidu (piena, melnā), daudzumu un dzīvnieka masu, aprēķinās, vai dzīvnieks ir apēdis toksisko vai pat letālo devu. Ja šokolāde ir apēsta nesen, veterinārārsts vispirms mēģinās izraisīt sunim vemšanu, lai atbrīvotu gremošanas traktu no apēstās šokolādes. Visticamāk, būs nepieciešama dzīvnieka hospitalizācija,” uzsver L. Kokoreviča.

Apdrošināšanas gadījumā ar īru setera šķirnes suni simptomi radās divas dienas pēc tam, kad viņš bija apēdis šokolādes konfektes. “Sākoties vemšanai, saimnieki ķepaini uzreiz nogādāja dzīvnieku veterinārajā klīnikā. Dzīvniekam bija nepieciešamas atkārtotas vizītes 10 dienu garumā, to laikā tika izdarīta rentgenogrāfiska izmeklēšana ar kontrastvielu, veikta diagnostiskā laparotomija anestēzijā – konstatēts smags pankreatīts, vēderplēves iekaisums, gastroenterīts, kā arī turpinājās ārstēšanās mājās, veiktas zemādas infūzijas, lietoti papildu medikamenti un speciāla barība,” stāsta If Mājdzīvnieku apdrošināšanas atlīdzību speciāliste Ilze Rohasa-Martinesa.

Izrādās, ka suņiem toksiski ir šokolādes (kakao pupiņu) sastāvā esošie metilksantīni – kofeīns un teobromīns. Kofeīns uzsūcas ātrāk (mazāk nekā stundas laikā) un izraisa vemšanu un caureju, nemieru, palielinātu aktivitāti vai nervozitāti. Teobromīns no gremošanas trakta uzsūcas 10 stundu laikā, taču aknās tiek metabolizēts, metabolīti ar žulti atkārtoti nonāk gremošanas traktā un tur uzsūcas atkārtoti. Suņa organisms no teobromīna atbrīvojas tikai pēc aptuveni 34 stundām pēc šokolādes apēšanas. Šajā laikā dzīvnieku būtu ieteicams novērot stacionārā un nodrošināt simptomātisku ārstēšanu un šķīduma infūzijas. Ja šokolādes apēšanas faktam nepievērš uzmanību un nedodas pie veterinārārsta, suns pāris dienu laikā var nomirt.

Šokolāde ir viena no 20 vielām, ar ko suņi saindējas visbiežāk. Tāpēc L. Kokoreviča aicina visus mīluļu īpašniekus neatstāt šokolādi mājdzīvniekam aizsniedzamās vietās. Viņa atgādina, ka arī sīpoli (arī tie, kurus izņem no šašliku marinādes), ķiploki, avokado, vīnogas un rozīnes ir toksiskas suņiem. Arī medikamenti ir jāglabā dzīvniekiem nepieejamās vietās. Un vēl jāatceras, ka nekādā gadījumā nedrīkst dzīvniekiem dot cilvēkiem paredzētos pretsāpju līdzekļus, pirms neesat par to konsultējušies ar veterinārārstu. Ibuprofēns ir toksisks dzīvniekiem un var izraisīt neatgriezeniskus orgānu bojājumus un pat nāvi.